Universiteit Leiden

banner

Verkennen

In deze fase ga je gerichter naar opleidingen kijken die jou interessant lijken en waar je dus graag wat meer over zou willen weten. Je gaat verder met informatie over jezelf te verzamelen, maar ook (globale)informatie van opleidingen die je aanspreken. Je maakt in deze fase een lijst van opleidingen of sectoren waar je interesses naar uitgaan. De volgende tests kunnen je daarbij helpen.

Doe de tests

Toch nog lastig om al concrete studies te vinden die je aanspreken? Doe dan ook nog de Slim Zoeken en/of de studiekeuzetest van Icares.

Bacheloropleidingen bekijken
Verzamel meer informatie over de opleidingen die je genoteerd hebt aan de hand van de website van de betreffende WO- of HBO-instelling. Lees ook de brochures van de opleidingen. Deze kun je vaak online aanvragen of meenemen op een open dag. Brochures en de eerste informatie over studies op de sites zijn veelal bedoeld als oriëntatiemiddel: ze geven je nog geen compleet beeld van een opleiding. Wanneer je een studie serieus overweegt, is de verdiepende fase de volgende stap.

Kijk ook alvast naar masteropleidingen
Tijdens je bacheloropleiding ga je goed bekijken welke masteropleiding je wil gaan doen. Toch is het handig om van tevoren alvast eens naar de masteropleidingen van jouw favoriete bacheloropleiding te kijken. Zo krijg je een goed beeld van de specialisaties en de mogelijkheden.
Je kunt na je bachelor ook een Masteropleiding bij een verwante opleiding volgen, al is het dan vaak nodig dat je ook nog een pre-master van een jaar gaat doen.