Universiteit Leiden

banner

Verdiepen

Na de verkenningsfase is het tijd om je verder te verdiepen in een studie door bijvoorbeeld het bezoeken van voorlichtingsactiviteiten en het lezen van online studiegidsen. Zo krijg je een beeld van of de studie echt bij je past en hoe het is om student te zijn. Na deze fase ben je in principe klaar om een definitieve keuze te maken.

Nadat je heel veel informatie hebt verzameld, houd je een klein aantal opleidingen op je lijst over. Deze opleidingen hebben jouw interesse. Met de volgende tests kun je je verder verdiepen in je eigen competenties en interesses. Je onderzoekt nog gerichter of de opleidingen van je lijst bij je passen!

Doe de tests

Online studiegidsen
Verdiep je eens in de studiegids van de bachelor- en masteropleiding(en) waar jij belangstelling voor hebt. Deze vind je op de websites van de meeste instellingen. De studiegidsen geven een goed overzicht en beschrijving van alle vakken per studiejaar. Kijk dan ook alvast eens naar de masteropleidingen, zodat je een idee krijgt wat de specialisaties zijn van een opleiding.

Voorlichtingsactiviteiten
Doe zeker mee met de meer verdiepende activiteiten, zoals (online) proefstuderen of een dagje meelopen. Je volgt dan alvast colleges en je ervaart meteen hoe het is om student te zijn. Natuurlijk kun je dan ook weer al je vragen stellen aan studenten en de studieadviseur van jouw favoriete opleiding.

Verdiep je in de arbeidsmarkt
Als je een opleiding interessant vindt, is het ook altijd handig om te weten wat je ná je studie kunt doen. Welke beroepen kun je uitoefenen en in welke branche kun je terecht? Praat daarom eens met mensen die werkzaam zijn in de richting waar jij aan denkt. Wat doen zij precies? Hoe zijn ze daar gekomen? Kijk ook bij Studiekeuze en Arbeidsmarkt voor informatie over baanmogelijkheden, werkgevers en je CV opbouwen.

Heb je je goed verdiept in de studies? Dan is het misschien al tijd voor de fase van Beslissen.