Universiteit Leiden

banner

Toekomstperspectief

Eén van de vragen die je kunt hebben bij het maken van een studiekeuze is wat je met de opleiding kunt doen op de arbeidsmarkt. Voor de ene studie is dat duidelijker dan voor de ander. Informeer je goed. Hoe meer je weet, hoe gerichter je kunt kiezen. Bekijk relevante websites, stel je vragen op open dagen en praat met mensen uit het werkveld.

Baanmogelijkheden onderzoeken
Het werkende leven kan op het moment van je studiekeuze nog ver weg en erg abstract lijken. Met onderstaande vragen helpen we je vast op weg. Praat onder andere met mensen met interessante functies om antwoord op de vragen en een beter beeld te krijgen.

  • Welke functies kan je doen met je opleiding?
  • Waar komen afgestudeerden terecht?
  • Hoe makkelijk vind je een baan?
  • Welke (beroeps)vaardigheden ontwikkel je tijdens je studie?
  • Wat kun je allemaal doen om je kansen op een baan te vergroten?

Opleidingen van de Universiteit Leiden en de arbeidsmarkt
Het belangrijk is dat je een beeld hebt van het werk dat je kunt doen nadat je een opleiding aan de Universteit Leiden hebt afgerond. Daarom kun je bij elke opleiding informatie over de arbeidsmarkt vinden. Zoek bij de bacheloropleidingen en de masteropleidingen de opleiding van jouw interesse en ga naar het onderdeel ‘Na je studie’ of ‘Career prospects’.
Maar kijk zeker ook op de Leiden University Career Zone waar Leidse afgestudeerden terecht zijn gekomen.

Baankansen versus interesses
Baankansen zijn belangrijk, maar je motivatie en interesse voor een studie zijn minstens zo belangrijk. Het kan zijn dat je teveel naar je baankansen kijkt waardoor je een studie gaat doet die je minder aanspreekt. De kans is dan groot dat de studie tegenvalt en je minder gemotiveerd bent. Bovendien ga je daarna misschien in een werkveld werken dat je eigenlijk niet aanspreekt.

Maar het kan ook zijn dat een studie helemaal bij je interesses past maar dat de baankansen ongunstig zijn. Zorg dan dat je je binnen en naast je studie zo veel mogelijk verder ontwikkelt. Maak slimme keuzes waar je je baankansen mee vergroot en die jou kunnen helpen bij het vinden van die passende baan.

Neem de baankansen absoluut in je overwegingen mee, maar laat het niet je enige motivatie zijn. Kies vooral voor een studie waar je enthousiast van wordt.

Handige websites met informatie over de arbeidsmarkt
Op deze websites vind je relevante informatie over beroepen en de arbeidsmarkt.

  • Studiekeuze123.nl: informatie over de arbeidsmarkt, arbeidsmarktprognose en meest gekozen beroepen voor hbo en wo opleidingen
  • Tkmst.nl: oriënteer je per opleiding of per sector op wat beroepen inhouden
  • Opleidingenwerk.nl: filmpjes en interviews over allerlei beroepen
  • Youchooz.nl: beroepenoriëntatie in de zorg, welzijn en sportsector
  • Nationaleberoepengids.nl: lees alles over verschillende beroepen