Valkuilen bij het kiezen
Bij het maken van een studiekeuze zijn er een aantal valkuilen waar we je in de nu volgende opsomming voor willen waarschuwen. Probeer voor jezelf eerlijk na te gaan of je je tot sommige valkuilen laat verleiden.
Haastige spoed
Vind je het een vervelend gevoel niet te weten wat je volgend jaar gaat doen, dan is het verleidelijk om zo snel mogelijk een keuze te maken zodat de rust weerkeert. Bedenk dat haastige spoed zelden goed is! Een goede keuze maken kost tijd. Het is erg frustrerend om in een nieuwe opleiding dezelfde twijfels tegen te komen, als waar je nu mee rondloopt.
Uitstelgedrag
Wanneer je moeite hebt met kiezen is het verleidelijk om de keuze uit te stellen, eerst je eindexamen, zomerbaantje, vakantie en dan maar eens gaan kiezen. Dat is wat aan de late kant en de kans dat je te gehaast kiest is daardoor aanwezig.
Een andere vorm van uitstellen is het kiezen van een algemene, brede opleiding waar je nog veel kanten mee uit kunt. Deze studies hebben echter een breed aanbod, waarbinnen je duidelijke keuzes moet maken. In de hoop het maken van een keuze te ontlopen of uit te stellen, veroorzaak je dus alleen nog maar meer keuzemomenten voor jezelf! Er is niets mis met het kiezen van een brede opleiding als je generalist bent en goed zelf je pad kunt uitstippelen. Maar als je vooral duidelijkheid nodig hebt en niet goed kunt kiezen, dan is een brede studie wellicht geen verstandige keuze.
Vanzelfsprekendheden
Het is gebruikelijk uit te gaan van vanzelfsprekendheden als: met een VWO-diploma ga je naar de universiteit. Er is een verschil tussen het HBO en het WO onderwijs. Het kan best zo zijn dat de ene vorm van onderwijs beter bij je past dan de andere. Of dat je door een deel van het onderwijsaanbod niet te bekijken een opleiding misloopt die heel goed bij je past. Ga dus niet uit van deze vanzelfsprekendheden!
De perfecte studie
Ga niet op zoek naar een studie die 100% ideaal is, voor de meeste mensen bestaat die helaas niet. Er zal altijd wel een onderdeel zijn dat minder leuk is. Natuurlijk moet het merendeel van de studie wel bij je passen.
Voor en tegen
Het werkt niet om een lijst met opleidingen te onderzoeken en degenen die je niet bevallen weg te strepen tot er een overblijft: je kiest dan namelijk niet vóór een studie, maar tégen de anderen!
Eerste keus en alternatief
Als je interesse uitgaat naar een studie waar je voor moet loten, hou dan de deadline goed in de gaten. Er is natuurlijk een kans dat je wordt uitgeloot. Het is dus goed om een alternatief achter de hand te hebben. Kijk goed naar wat het is dat je aanspreekt in de opleiding en onderzoek of dat ook in een andere opleiding terug te vinden is. Op deze manier kun je een alternatief vinden. Probeer genoeg informatie over dit alternatief te krijgen, zodat je zeker weet dat de opleiding je genoeg te bieden heeft. Als het altijd een tweede keus zal blijven omdat je niet bent ingeloot, is het verstandig om te overwegen of je dat wel wilt en kunt volhouden.
Levenservaring
Wanneer je er eigenlijk best een jaartje tussenuit zou willen krijg je vaak te horen dat dat niet verstandig is omdat je dan uit het studieritme raakt. Door naar deze raad te luisteren kun je een interessante ervaring mislopen. Een jaar niet studeren en in plaats daarvan reizen en/of werken kan je veel zelfkennis opleveren en tevens je studiemotivatie vergroten doordat je ontdekt dat de interessantste banen over het algemeen toch zijn weggelegd voor de mensen met een diploma.
Grenzen verleggen
Kijk je alleen naar het onderwijsaanbod in je eigen omgeving? Dan kun je die fantastische opleiding die heel goed bij je interesses aansluit mislopen! De ervaring leert dat wanneer je iets echt graag wilt je er ook meer voor over hebt!
Tradities (doorbreken)
Het lijkt gemakkelijk om met je studiekeuze binnen gebaande (familie)paden te blijven. 'Mijn opa en moeder zijn ook arts' of 'mijn hele familie zit in de handel' zijn vaak gehoorde keuzeargumenten. Bedenk echter dat ieder mens anders is en dat jouw belangstelling doorslaggevend zou moeten zijn.
Hobby en beroep
Eigenlijk wil je van je hobby (bijvoorbeeld sport of kunst) je vak maken, maar je twijfelt aan de mogelijkheden op de arbeidsmarkt hiermee. Bedenk dan dat je motivatie en belangstelling voor de gekozen opleiding of het vak hele belangrijke factoren zijn in het slagen van je latere carrière! (Bedenk evenwel ook dat je je hobby als zodanig kwijt bent).
Je bent nog niet ingelogd.
» log in voor meer tests en tools.