Beslissen
Als je al deze fasen hebt doorlopen, dan ben je bijna zo ver dat je een definitieve keuze kunt maken. Je gaat nogmaals na of alle informatie die je verzameld hebt, klopt bij het beeld dat jij voor jezelf hebt gemaakt. Mocht je nog twijfelen, dan kun je nog eens teruggaan naar de verkennings- en de verdiepingsfase.
Als je alle tests hebt gemaakt, heb je meer inzicht gekregen in:
- je studieprestatie/motivatie
- je studiekeuzemotivatie
- je persoonlijkheid m.b.t. studieverloop
- interessante sectoren en opleidingen
- je leerstijl(en)
- wat voor type persoon je bent en wat daar bij past
- je competenties
- je persoonlijke waarden

In Mijn opleidingen heb je opleidingen geselecteerd die jij interessant vindt. Je hebt uitvoerig informatie verzameld over deze opleidingen. Sommigen heb je weer van je lijst geschrapt, een aantal is nog in de race. Vergelijk deze opleidingen nog eens goed met elkaar, om uiteindelijk je definitieve beslissing te kunnen nemen!
Opleidingen vergelijken: het T-model
Maak gebruik van een handig T-model: vergelijk opleiding A met opleiding B of dezelfde opleiding, maar dan in twee verschillende steden en zet de plus- en minpunten van de opleidingen op een rijtje.
Vergelijk en beoordeel je eigen studiekeuze (gebruik het T-model)
Jouw studiekeuze
Heb je je echt genoeg verdiept in de opleiding van je keuze, ken je jezelf goed genoeg? Heb je al je opties overwogen? Zo ja, dan is het tijd om een definitieve keuze te maken en daarmee je studiekeuzeproces af te sluiten.
Tussenjaar
Ondanks het zorgvuldig doorlopen van alle fasen van het keuzeproces, toch nog geen passende studie gevonden? Denk dan eens aan een tussenjaar! Als je uit de schooldrukte bent en meer tijd hebt om om je heen te kijken en met je studiekeuze bezig te zijn, kan dit tot nieuwe inzichten leiden. En wie weet vind je dan toch de juiste studie voor jou!
Je bent nog niet ingelogd.
» log in voor meer tests en tools.

Hoe leuk vind je de opleiding?

Niemand vindt een studie 100% leuk. Dat is niet realistisch. Er zijn altijd minder interessante onderdelen.
Met 75-80% zit je ook goed. Vind je maar 50% leuk, denk dan nog even goed na of de keuze voor deze studie wel een verstandige is.