Verdiepen
Na de verkenningsfase is het tijd om je actief te verdiepen in een studie. Zo krijg je een beeld van of de studie echt bij je past en hoe het is om student te zijn. Na deze fase ben je in principe klaar om een definitieve keuze te maken.
Nadat je heel veel informatie hebt verzameld, houd je een klein aantal opleidingen op je lijst over. Deze opleidingen hebben jouw interesse. Met de volgende tests in deze studiekeuzefase ga je je verder verdiepen in je eigen competenties en interesses. Je onderzoekt nog gerichter of de opleiding bij je past!
E-studiegidsen
Verdiep je eens in de e-studiegids van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt, te vinden op de websites van de meeste instellingen. Deze studiegidsen geven een goed overzicht en beschrijving van alle vakken per studiejaar. Kijk ook alvast eens naar de masteropleidingen, zodat je ook een idee krijgt wat de specialisaties zijn van een opleiding.
Breng een bezoek
Zorg dat je in ieder geval ook de Open Dag van deze opleidingen hebt bezocht, maar bezoek ook zeker de meer verdiepende activiteiten. Zo kun je een dag proefstuderen of een dagje meelopen. Je volgt alvast colleges en je ervaart dan meteen hoe het is om student te zijn. Natuurlijk kan je ook al je vragen stellen aan studenten en de studieadviseur van jouw favoriete opleiding.

- Open dagen bij HBO en WO instellingen in Nederland
- (Online) Proefstuderen bij een universitaire opleiding
- Open Dagen Universiteit Leiden
Beroepen en arbeidsmarkt
Praat eens met mensen die werkzaam zijn in de richting waar jij aan denkt. Wat doen zij precies? Hoe zijn ze daar gekomen?
Kijk ook bij Studie en Arbeidsmarkt wat de arbeidsmarktperspectieven zijn per HBO- of WO-opleiding en welke beroepen aansluiten bij die opleiding. Per Leidse opleiding vind je ook informatie over specifieke functies, over waar Leidse afgestudeerden terecht zijn gekomen en actuele vacatures.

Goed verdiept in de studies? Dan is het wellicht al tijd voor de fase van Beslissen.
Twijfel je over een studie vanwege de baanperspectieven?
Je kunt je baankansen met jouw favoriete studie vergroten door tijdens je studie extra dingen te doen en zo meer vaardigheden te ontwikkelen waarmee je je profiel versterkt, zoals:
- relevante bijbanen
- relevant vrijwilligerswerk
- bestuurlijke ervaring opdoen bij je studie- of studentenvereniging of opleidingscommissie
- een honours programma volgen
- buitenland ervaring opdoen (studie, stage)
- extra vakken of een tweede opleiding volgen
- (extra) stage lopen
Bouw zo een goed CV op dat je gaat helpen bij het vinden van een baan!
Je bent nog niet ingelogd.
» log in voor meer tests en tools.