Verkennen
In deze fase ga je gerichter naar opleidingen kijken die jou interessant lijken en waar je dus graag wat meer over zou willen weten.
Je gaat in deze fase verder met informatie over jezelf te verzamelen, evenals globale informatie van opleidingen die je aanspreken. Je maakt in deze fase een lijst van opleidingen of sectoren waar je interesses naar uitgaan.
Wellicht dat de volgende tests je daarbij kunnen helpen:
Toch nog lastig om al concrete studies te vinden die je aanspreken? Doe dan ook nog de Slim Zoeken test van Icares.

Studies selecteren
Klik op Opleidingen toevoegen aan 'Mijn opleidingen' (kolom rechts). Kijk in het overzicht welke studies je leuk lijken en waar je nog meer over wilt weten. Selecteer deze studies door op de studie te klikken en vervolgens op 'Toevoegen aan mijn opleidingen'.

Ik heb een lijst, wat nu?
Ga over de opleidingen die je genoteerd hebt meer informatie verzamelen aan de hand van de website van de betreffende WO- of HBO-instelling en zoek daar de studie van je keuze.
Of lees de brochures van de opleidingen: deze kun je vaak aanvragen via internet of meenemen op een open dag. Brochures en de eerste informatie over studies op de sites zijn veelal bedoeld als oriëntatiemiddel: ze geven je nog geen compleet beeld van een opleiding.
Wanneer je een studie serieus overweegt, is de verdiepende fase de volgende stap.
Masteropleidingen
Tijdens je bacheloropleiding ga je goed bekijken welke masteropleiding je wil gaan doen. Toch is het handig om van tevoren alvast eens naar de masteropleidingen van jouw favoriete bacheloropleiding te kijken. Zo krijg je een goed beeld van de specialisaties en de mogelijkheden.
Je kunt na je bachelor ook een Masteropleiding bij een verwante opleiding volgen, al is het dan vaak nodig dat je ook nog een pre-master van een jaar gaat doen.
Je bent nog niet ingelogd.
» log in voor meer tests en tools.

Weet jij al wat je gaat studeren? Het maken van een goede studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen! Welke opleiding past bij jou? En wat zijn de verschillen?

Maar doe meer! Praat met je ouders, vrienden en/of kennissen die studeren. Zij weten al hoe het is om een opleiding te volgen. Ga ook kijken bij een opleiding tijdens een open dag, om kennis te maken met docenten en studenten. Proef de sfeer!

Als je serieus geinteresseerd bent in een studie, kun je een dagje meelopen. Informeer hiernaar bij de
opleiding. Tijdens een meeloopdag word je gekoppeld aan een tweede- of derdejaarsstudent. Je volgt samen de colleges en werkgroepen van die dag.