Wat voor kiezer ben ik?
Er zijn zeven types die je kunt toepassen op het maken van een keuze. Herken jij je eigen keuzestijl?
Ik kies verstandig en logisch
Als logisch-rationele kiezer ligt de nadruk op logische argumenten bij het nemen van een beslissing. Je moet de keuze goed plannen, argumenten verzamelen en kijken wat het meest logisch lijkt.
Valkuil: Beslissingen kunnen onpersoonlijk worden, alsof het een simpel rekensommetje betreft en je helemaal geen gevoel meer hebt bij wat je kiest. Ook bestaat het gevaar van eindeloos informatie verzamelen en blijven afwegen.
Uitdaging: Meer ruimte maken voor gevoelsargumenten en subjectieve belevingen van wat je fijn vindt of graag wilt, of dit nu verstandig is of niet.
Ik kies verstandig en logisch
Ik kies op basis van mijn gevoel
Emotionele kiezers luisteren bij beslissingen vooral naar hun hart en hun eigen gevoelens. Wat voelt goed en waarvan krijg je pijn in je buik?
Valkuil: Beslissen op basis van gevoelens is dat emoties nogal veranderlijk zijn. Emotionele kiezers zijn daardoor vaak nogal wispelturig en hun keuzes lijken de grillen van hun veranderlijke emotionele buien te volgen.
Uitdaging: Meer uitgaan van objectieve informatie en argumenten voor en tegen een beslissing.
Ik kies wat het eerste in mij opkomt
Voor impulsieve kiezers lijkt kiezen vaak helemaal niet zo moeilijk. Ze doen gewoon wat het eerst in hen opkomt of spontaan het beste lijkt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Bovendien is de eerste indruk toch meestal het meest waardevol of betrouwbaar?
Valkuil: Impulsieve kiezers nemen te weinig tijd om de situatie goed te overdenken. Ze handelen dan té snel en weten later niet meer waarom ze nu ook alweer gekozen hebben.
Uitdaging: Meer de tijd leren nemen en de eerste impuls aan te vullen met een meer doordachte beschouwing van de situatie.
Ik kies voor het zekere boven het onzekere
De uitstellende kiezer kiest het zekere voor het onzekere. Je kunt altijd nog nieuwe informatie krijgen en waarom beslissen als het nog niet meteen hoeft?
Valkuil: Van uitstel komt afstel. Het nog even nadenken en afwegen en afwachten, kan eindeloos en oeverloos worden.
Uitdaging: Lef hebben om de knoop door te hakken ook al weet je nog niet alles zeker. Soms is het beter daadkrachtig een keuze te maken dan helemaal niets te doen.
Ik weet precies wat ik wil
Er zijn ook mensen die altijd in staat lijken heel zelfverzekerd en vol overtuiging te kiezen. Eigenzinnige kiezers weten precies wat ze willen en laten zich door niets of niemand van de wijs brengen.
Valkuil: Eigenzinnige kiezers kunnen heel dominant overkomen en lijken weinig geinteresseerd in wat anderen mensen vinden. Zo kunnen ze waardevolle inzichten van medestudenten, docenten en ouders naast zich neerleggen.
Uitdaging: Je meer open stellen voor de ideeën, reacties en bedenkingen van anderen, zodat je een completer beeld van jezelf en je (studie)keuze krijgt.
Ik kies wat de rest wil
De meegaande kiezer past zich gemakkelijk aan aan wat de groep of anderen willen. Zijn eigen mening telt niet zo zwaar. Door zo keuzes te maken zul je weinig conflicten kennen en vermijden dat je buiten de groep valt.
Valkuil: Je wordt meningloos en weet op een gegeven moment niet meer wat jezelf wil. Of je gaat met een vriend mee naar een voorlichtingsdag van Aardwetenschappen en denkt: ?Dat lijkt mij eigenlijk ook wel leuk,? zonder je verder te oriënteren.
Uitdaging: Meer voor de eigen mening en wensen op te komen en kleur te bekennen aan jezelf. Wellicht soms wat eigenzinniger keuzes te maken.
Ik kies op basis van intuitie
Intuitie is moeilijk te omschreven. Meestal wordt het gebruikt om een dieper, 'zeker weten' te omschrijven.
Intuitie kan een ingeving zijn die bij je opkomt als je een (keuze)vraag een paar dagen hebt laten liggen. In het onbewuste liggen al onze eerdere ervaringen en kennis opgeslagen. Het onbewuste kan tweehonderdduizend keer meer informatie verwerken dan het bewuste en beschikt dus over veel meer informatie op grond waarvan een beslissing genomen kan worden.
Valkuil: Denken dat je onbewuste het werk wel even doet, en dus geen inspanningen meer leveren om tot een goede (studie)keuze te komen.
Uitdaging: Het is zeker goed om je intuitie te volgen als je een keuzevraag hebt, maar doe eerst een stap terug en verzamel de informatie die je nodig hebt.
Je bent nog niet ingelogd.
» log in voor meer tests en tools.
Hoe kies ik?

1. Registreer wat je eerste ingeving is bij een (studiekeuze)vraag.
2. Ga informatie inwinnen via verschillende kanalen.
3. Zoek rust en afleiding. Ga sporten, wandelen, stap in de trein.
4. Stel een deadline: over drie dagen neem ik een besluit.
5. Laat het vraagstuk even voor wat het is, je onbewuste doet intussen zijn werk.
6. Raadpleeg vervolgens een paar mensen op hun inhoudelijke kennis en stel zonodig het besluit op details bij.
7. Nu kun je jouw oplossing met overtuigingskracht naar buiten brengen.

Waarom heb je voor de opleiding Engelse Taal en Cultuur gekozen?
Ik vind taal in het algemeen heel interessant: hoe het door mensen gevormd is, en hoe het van invloed is op onze ontwikkeling en cultuur. Daarnaast wilde ik me het liefst focussen op één taal, en daar alles over te weten komen. De keuze voor Engels was toen snel gemaakt.

Blijkt Biologie een goede keuze te zijn geweest?
De studie bevalt uitstekend. De vakken zijn tot nu toe goed te doen, ik heb al een soort vriendengroepje gevormd met medestudenten en de docenten weten allemaal ontzettend veel. De vakken over biodiversiteit in het tweede semester vind ik persoonlijk het leukst. Ik vind het mooi om te leren hoe verschillende soorten planten en dieren in relatie tot elkaar staan, waar ze vandaan komen en hoe je ze uit elkaar kunt houden. Ook de excursies vind ik erg leuk. We zijn bijvoorbeeld al naar het SieboldHuis en landgoed 't Nijendal geweest.